Ημερίδα Π.Ι., με θέμα την Ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Γλώσσα: Ελληνικά

Πηγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, για 14η συνεχή χρονιά, η ετήσια Ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, με θέμα την Ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στη μαθησιακή διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, στελέχη και εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές, αναφορικά με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς, επίσης, και να ενημερωθούν για νέες κατευθύνσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση σε θέματα των ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα, οι διευθυντές Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέσω σύντομων παρεμβάσεων, ενημέρωσαν για τις πολιτικές που υλοποιούνται στο ΥΠΠ σχετικά με το θέμα της Ημερίδας.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κεντρική ομιλία του Δρα Δημήτριου Κουτσογιάννη, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση: όψεις της πολυπλοκότητας του ζητήματος». Παράλληλα, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που συμμετέχουν στα Προγράμματα και Δράσεις , που αφορούν στην αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εφαρμογές και καλές πρακτικές, που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, τόσο με προφορικές παρουσιάσεις στην ολομέλεια όσο και μέσω Έκθεσης Αφίσας.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια, αναφορικά με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στο σχολικό πλαίσιο:

  1. Εργαλείο αυτό-αξιολόγησης SELFIE για την ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των σχολείων.
  2. Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων ρομποτικής στη μαθησιακή διαδικασία.
  3. Ενσωμάτωση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στη μαθησιακή διαδικασία.
  4. Αξιοποίηση διαδικτυακών περιβαλλόντων εξ αποστάσεως μάθησης για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
  5. Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ψηφιακή Ικανότητα των εκπαιδευτικών (Digital Competence for Educators European Framework).
  6. Το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο ως εκπαιδευτικό εργαλείο (έργο NESTOR).
  7. Eθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου CYberSafety και Γραμμή Υποστήριξης 1480.

Περαιτέρω πληροφορίες και υλικό για την Ημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.pi.ac.cy/imeridaTPE2019

Σύνδεσμοι

Scroll to Top