Εκπαιδευτική Ημερίδα Ομάδας Νέων – CYberSafety Υouth Panel

Εκπαιδευτική Ημερίδα Ομάδας Νέων – CYberSafety Υouth Panel, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Γλώσσα: Ελληνικά

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety (https://www.cybersafety.cy/), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργάνωσε Ημερίδα Εκπαίδευσης των μελών της Ομάδας Νέων CYberSafety Youth Panel, Κύπρου. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στη Λευκωσία, το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ. και σε αυτή συμμετείχαν τριάντα (30) συμμετέχοντες/συμμετέχουσες.

Η Ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel της Κύπρου έχει ως στόχο να επιτρέψει στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη διαμόρφωση εισηγήσεων και δράσεων, αναφορικά με τη δημιουργική και την ασφαλή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου. Η νέα Ομάδα CYberSafety Youth Panel της Κύπρου, για την περίοδο 2019-2020, απαρτίζεται από μέλη της Κυπριακής Παιδοβουλής, υπό τον συντονισμό της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ), μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μαθητές/μαθήτριες από τα προγράμματα Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο, υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αναφορικά με το ευρωπαϊκό έργο Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην Κύπρο – CYberSafety, τη Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480, την Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο και τον ρόλο, που καλούνται να αναλάβουν, στο πλαίσιο της δράσης του CYberSafety Youth Panel. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εισηγήσεις από συνεργάτες/τριες του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από άλλα παιδιά και νέους δράσεις που υλοποίησαν και, κυρίως, να συμμετέχουν ενεργά σε βιωματικά εργαστήρια.

Στην Ημερίδα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλαχτού, το φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν για την αντιμετώπισή του. Ειδικότερα, ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλαχτού, αξιοποιώντας την ταινία μικρού μήκους: «Δική σου Επιλογή», υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της ευθύνης όλων μας για θετικές επιλογές και αλλαγές στο Διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες παρακολούθησαν το εργαστήρι “For the Love of Data”, από λειτουργούς της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (Α.Ψ.Α), στο πλαίσιο του οποίου ενημερώθηκαν για πρακτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

Τέλος, η Ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel συμμετείχε σε ομαδικές συζητήσεις και αντάλλαξε απόψεις και εμπειρίες, αναφορικά με τη δημιουργική και την ασφαλή χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου, με στόχο την προετοιμασία εκστρατείας ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Μαζί για Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο». Ειδικότερα, η Ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel, της Κύπρου προετοίμασε και ανάπτυξε βίντεο, στο οποίο καλούσε τους νέους και τις νέες να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους, με στόχο να ενθαρρύνουν θετικές αλλαγές στο Διαδίκτυο και να ενισχύσουν τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του. Η Ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel παρουσίασε για πρώτη φορά το σχετικό βίντεο στην Ημερίδα με θέμα: «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο», στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2020. Το βίντεο έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=M2rCDIupku0, για περαιτέρω διάχυση των μηνυμάτων του.

Φωτογραφικό Υλικό

Βίντεο

Scroll to Top