Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου κατά την περίοδο της Πανδημίας του Κορωνοϊού

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Πηγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Είναι γεγονός ότι, εξαιτίας της Παγκόσμιας Πανδημίας του Κορωνοϊού, διανύουμε μία  ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με πρωτοφανείς καταστάσεις. Τα παιδιά, οι νέοι/ες και γενικότερα το σύνολο της κοινωνίας, εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων και των πανεπιστημίων και της απαγόρευσης των συναθροίσεων και αχρείαστων μετακινήσεων, έχει περιοριστεί στα σπίτια του, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το Διαδίκτυο έχει καταστεί ένα πολύτιμο εργαλείο και μία σημαντική λύση για την κοινωνία τη δεδομένη στιγμή. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το πώς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο.

Συμμετέχετε στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας

Η ενασχόληση των παιδιών με τις ψηφιακές συσκευές και το Διαδίκτυο θα πρέπει να γίνεται με την ενεργή και την καθοδηγητική υποστήριξή σας, ειδικότερα στην παρούσα περίοδο, όπου η χρήση της τεχνολογίας είναι εκτεταμένη. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και να συζητείτε για τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών σε αυτό, τους διαδικτυακούς τους φίλους, τις αγαπημένες τους εφαρμογές και διαδικτυακά παιχνίδια κ.λπ.

Όπως πάντα, θα πρέπει να είστε υποστηρικτικοί και να διατηρείτε ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά σας, ώστε να αισθάνονται άνετα να αναφέρουν τόσο τη διαδικτυακή τους δράση όσο και πιθανές δυσκολίες ή περιεχόμενο που τα προβληματίζει ή τα φέρνει σε δύσκολη θέση. Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι νέοι/ες να γνωρίζουν σε ποιον/α θα μπορούν να απευθύνονται για υποστήριξη, εάν κάτι τους ανησυχεί ή ενοχλεί στο Διαδίκτυο.

Δώστε ευκαιρία για ποιοτική και δημιουργική απασχόληση στο Διαδίκτυο

Είναι πολύ σημαντικό τη συγκεκριμένη περίοδο να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία για ποιοτική και δημιουργική αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και του Διαδικτύου, συμβάλλοντας τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στη ψυχαγωγική απασχόλησή τους. Εντοπίστε διαδικτυακές ιστοσελίδες, που εμπεριέχουν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, υποστηρικτικό διδακτικό υλικό, διαδραστικά βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety στον σχετικό σύνδεσμο προτείνει μία σειρά από εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς πηγές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εργαλεία και παιχνίδια, που μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη κομβικών δεξιοτήτων όσο και στη δόμηση γνώσης και διαμόρφωσης στάσεων που αφορούν στην υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, δίδοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους/τις νέους/ες να συμπεριλάβουν και άλλες δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να θέσετε χρονικούς περιορισμούς και να καταρτήσετε πρόγραμμα όπου θα επιτρέπει χρόνο τόσο για απασχόληση στο Διαδίκτυο όσο και για σχολική εργασία, ανάγνωση βιβλίου, παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες, κατασκευές, σωματική άσκηση, παρακολούθηση εκπαιδευτικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς, επίσης και διαδικτυακή επικοινωνία με φίλους/ες και συγγενείς.

Να συμβουλεύετε για υπεύθυνες διαδικτυακές συμπεριφορές χρήσης

Φροντίστε για την ενημέρωση των παιδιών, αναφορικά με τους γενικότερους κινδύνους του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών και μη διστάσετε να συμβουλεύετε για υπεύθυνες διαδικτυακές συμπεριφορές, καθορίζοντας από κοινού βασικούς κανόνες ασφάλειας και προστασίας στο Διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό να αναφερθείτε στα πιο κάτω:

  • Προσωπικές Πληροφορίες –  Η χρήση του Διαδικτύου και οι ενέργειές μας σε αυτό (π.χ., επικοινωνία, διαμοιρασμός βίντεο/φωτογραφιών, κοινοποιήσεις) διαμορφώνουν τη διαδικτυακή ταυτότητα και το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Επομένως, να συζητάτε με το παιδί σας για το περιεχόμενο και τα σχόλια που κοινοποιεί και γενικότερα για τον τρόπο που πρέπει να εκφράζεται διαδικτυακά. Μιλήστε για τη σημαντικότητα της προστασίας της ιδιωτικότητάς του (ρυθμίσεις απορρήτου, κωδικοί ασφαλείας) και για την αποφυγή διαμοιρασμού προσωπικών πληροφοριών, καθώς και για τη δυνατότητα αναφοράς ακατάλληλων συνομιλιών, μηνυμάτων, εικόνων και συμπεριφορών.
  • Κοινωνικά Δίκτυα – Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα ανεκτίμητο εργαλείο για το επόμενο διάστημα, τόσο για την επικοινωνία και την ανταλλαγή θετικών μηνυμάτων με τους φίλους και την οικογένειά μας όσο και για τη διατήρηση της κοινωνικής επαφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τα παιδιά και τους/τις νέους/ες ότι η δημιουργία κοινωνικών δικτύων γίνεται εφόσον αυτό επιτρέπεται ηλικιακά. Τέλος, προβείτε σε ουσιαστική ενημέρωση για τους όρους χρήσης των κοινοτήτων, τις ρυθμίσεις απορρήτου, τη δυνατότητα αναφοράς ενός προβλήματος και την απαραίτητη διαδικτυακή συμπεριφορά σε αυτά.
  • Επικοινωνία με άγνωστα άτομα – Το Διαδίκτυο προσφέρει τη σημαντική δυνατότητα της επικοινωνίας και της διατήρησης φιλικών και οικογενειακών επαφών, ειδικότερα τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να επιτρέψει την ευκαιρία επικοινωνίας με άγνωστα άτομα. Οπότε, υπενθυμίστε στα παιδιά και τους/τις νέους/ες ότι δεν μπορούν ποτέ να έχουν πλήρη επίγνωση με ποιον/ποια μιλάνε διαδικτυακά, εφόσον, πίσω από κάθε προφίλ, μπορεί να κρύβεται ο οποιοσδήποτε. Εξηγήστε ότι πρέπει να αποφεύγουν να συνομιλούν στο Διαδίκτυο ή σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα με άγνωστα άτομα και ότι θα πρέπει να μιλήσουν μαζί σας για οτιδήποτε τους κάνει να αισθανθούν άβολα.
  • Παραπληροφόρηση – Οι άνθρωποι ανησυχούν για όλα αυτά που συμβαίνουν και το Διαδίκτυο αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή άντλησης πληροφοριών και ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο μέσω του Διαδικτύου να διανεμηθούν ψευδείς ή παραποιημένες πληροφορίες και ενημέρωση. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας ότι, πριν υιοθετήσει ή αναπαράγει μια πληροφορία, θα πρέπει επαληθεύει τη γνησιότητα και την εγκυρότητά της. Ενθαρρύνετε την αξιοποίηση αξιόπιστων και έγκυρων πηγών πληροφόρησης (π.χ., Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΥπουργείο Υγείας). Τέλος, εξηγήστε ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητά μαζί σας πληροφορίες και περιεχόμενο, που ενδεχομένως να το έχει προβληματίσει ή τρομάξει.
  • Ακατάλληλο περιεχόμενο – Όπως έχει σημειωθεί, είναι πολύ σημαντικό, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους να αξιοποιήσουν διαδικτυακό περιεχόμενο, ιστοσελίδες, διαδικτυακά παιχνίδια και πλατφόρμες επικοινωνίας. Ωστόσο, όπως πάντοτε, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να φροντίσετε και να ελέγξετε, ώστε η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο και υλικό να γίνεται, αυστηρώς, στη βάση των κατάλληλων ηλικιακών ορίων.
    • Στους σχετικούς συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύστημα ηλικιακών διαβαθμίσεων του περιεχομένου των παιχνιδιών PEGI (Pan-European Game Information), το οποίο δημιουργήθηκε, για να προστατέψει τα παιδιά αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για την αγορά παιχνιδιών (link 1link 2) 
  • Κανόνες συμπεριφοράς – Οι κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο είναι ίδιοι με τους κανόνες στη ζωή εκτός Διαδικτύου. Υπενθυμίστε τα παιδιά και τους/τις νέους/ες ότι στο Διαδίκτυο θα πρέπει να συμπεριφέρεται στους/στις άλλους/ες όπως θα ήθελε να του φέρονται και εκείνοι, μακριά από εκφοβιστικές ή άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές.
  • Φροντίστε για την ασφάλεια – Εφαρμόστε λογισμικά γονικού ελέγχου και φίλτρα ασφαλείας, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία των συσκευών από κακόβουλα λογισμικά και στον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε ακατάλληλους ιστότοπους και πληροφορίες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, αναφορικά με τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, δεν είστε μόνοι/ες.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.internetsafety.pi.ac.cy για εκπαιδευτικό/πληροφοριακό υλικό και να ενημερωθείτε από τον Οδηγό Γονέων για σημαντικές πληροφορίες για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.

Επίσης, καλέστε για σχετική υποστήριξη στη Γραμμή Βοήθειας 1480 https://www.cybersafety.cy/helpline  και Γραμμή Καταγγελιών 1480 https://www.cybersafety.cy/hotline.

Πηγές

  1. Better Internet for Kids: Staying safe online during the coronavirus pandemic, https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/practice/awareness/detail?articleId=5827283
  2. CΥberSafety: Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρo – Οδηγός Γονέων για Ασφαλή και Υπεύθυνη Χρήση του Διαδικτύου, https://www.cybersafety.cy/udata/contents//files/CyberSafety/Awareness/PSP-GuideForParents-ForPrint.pdf

Αρχεία

Σύνδεσμοι

Scroll to Top