Έναρξη Βιωματικών Εργαστηρίων σε Σχολεία για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος «CyberSafety -Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά» (Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Τα επιμορφωτικά εργαστήρια έχουν ως στόχο, μέσα από βιωματικές δράσεις και πρακτικές, οι μαθητές να εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου (π.χ., διαδικτυακός εκφοβισμός, πολύωρη ενασχόληση με τις ψηφιακές τεχνολογίες, παραπλάνηση), προάγοντας, έτσι, ασφαλή διαδικτυακή κουλτούρα και ενδυναμώνοντας δημιουργικούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες.

Τα πρώτα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων Λάρνακας, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, 49 μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης, ενημερώθηκαν αρχικά για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου και τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480 και, ακολούθως, συζήτησαν συνεργατικά και κατέγραψαν σε αφίσες τα δικά τους μηνύματα και συμβουλές για τις θεματικές «Διαδικτυακός/Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός», «Πολύωρη ενασχόληση με τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο» και «Διαχείριση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο». Τέλος, οι μαθητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανάρτησαν τις αφίσες τους.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα ήθελε να ενημερώσει ότι, στο πλαίσιο του Έργου «CyberSafety – Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», θα συνεχίσει, μαζί με τους άλλους συνεργάτες του έργου, να προσφέρει παρουσιάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Για τη διευθέτηση υλοποίησης παρουσίασης/διάλεξης/σεμιναρίου/εργαστηρίου από συνεργάτη του Έργου «CyberSafety – Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να επισκεφτούν τη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα του Έργου:http://workshops.internetsafety.pi.ac.cy, έτσι, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να δηλώσει μέχρι και τρεις (3) από τις προσφερόμενες επιλογές. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιά

Φωτογραφικό Υλικό

Scroll to Top