
Δοκιμαστικό Σχολείο
Χρήση διαδικτυακού εργαλείου αυτοαξιολόγησης (π.χ. DigCompEdu Check-in, TET-SAT) για την πυροδότητηση της αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών (ή χρήση των αποτελεσμάτων SELFIE) και εντοπισμός των αναγκών των εκπαιδευτικών αναφορικά με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και μάθηση.Βάσει των αναγκών των εκπαιδευτικών, σχεδιασμός του προγράμματος κατάρτισης, καθορισμός σκοπών, περιεχομένου και εκπαιδευτών (εσωτερικοί -άλλοι εκπαιδευτικοί- ή εξωτερικοί).Ανακοίνωση του προγράμματος και του περιεχομένου της κατάρτισης.Διεξαγωγή της κατάρτισης στο σχολείο.Δημιουργία διαδικτυακού χώρου για επικοινωνία και συνεργασία, ανταλλαγή εμπειριών, παροχή εποικοδομητικής κριτικής (ως κριτικοί φίλοι), ανταλλαγή υλικού και βοηθημάτων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ
Δημιουργήσαμε ομάδα που αποτελείται από παιδιά της Στ' τάξης του σχολείου μας. Μελετήσαμε πηγές, συμβουλευτήκαμε ειδικό ερευνητή (Δρ. Χρίστο Γιασεμή) και υποβάλαμε ερευνητική πρόταση στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Στόχος μας είναι να γίνει μια έρευνα στο σχολείο για τα διαδικτυακά παιχνίδια που παίζουν οι μαθητές του σχολείου μας, από τα ίδια τα παιδιά. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, επισκεφθήκαμε όλα τα τμήματα του σχολείου μας και δώσαμε έναν κατάλογο με περιγραφές παιχνιδιών κατάλληλων για όλες τις ηλικίες. Επίσης, ενημερώσαμε τους μαθητές για παιχνίδια τα οποία δεν είναι κατάλληλα. Προσκαλέσαμε και ειδικό για διαδικτυακά παιχνίδια και εκπαίδευση, τη Δρ Ελισάβετ Κιούρτη, και παίξαμε παιχνίδια σε Playstation και υπολογιστή κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Τα παιχνίδια ήταν ανοικτά τα διαλείμματα και τα παιδιά μπορούσαν να επισκεφθούν την αίθουσα και να τα δοκιμάσουν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΜΠΙΩΝ
Οι δύο ομάδες των Μικρών Εκπαιδευτών του σχολείου, με αφορμή το βίντεο '`Flying Books' και το βιβλίο που γράφουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο 'Το ημερολόγιο του Ολύμπιου' , δημιούργησαν το βίντεο που θα συνοδεύει (trailer) το βιβλίο αυτό υιοθετώντας την τεχνική stop animation, καταγραφής οθόνης και εξειδικευμένου μοντάζ. Έγραψαν το σενάριο (διαλόγους, σκηνικά) και συμμετείχαν και οι ίδιοι στο βίντεο. Το κινηματογράφησαν, δημιούργησαν τις καταγραφές οθόνης και την εισαγωγή του βίντεο με stop animation, επέλεξαν τις σωστές σκηνές, έκαναν το μοντάζ και υπόβαλαν το τελικό βίντεο στο διαγωνισμό για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΜΠΙΩΝ
Οι μαθητές με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο σχολείο αναλαμβάνουν δράση με το να γράψουν ένα παιδικό βιβλίο (που θα μιλά στη γλώσσα των παιδιών) που θα παρουσιάζει τον ήρωα Ολύμπιο να μπλέκεται σε περιπέτειες στο διαδίκτυο και οι Μικροί Εκπαιδευτές να τον σώζουν και να ανατρέπουν την κατάσταση που υπάρχει στο πρώτο μισό του βιβλίου (εξάρτηση και κακή χρήση του διαδικτύου). Αυτό θα γίνει με τη μορφή ημερολογίου για να παρουσιαστεί η καθημερινότητα του μαθητή Λύμπιου'. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει όσο πιο συνεργατικά γίνεται η συγγραφή του βιβλίου αλλά και για να μετατραπεί σε μορφή Sway με στόχο την κοινοποίησή του.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ Α΄
Δημιουργία ενός σύντομου βίντεο από τα παιδιά της Στ' τάξης. Οι "Μικροί Εκπαιδευτές", αφού συζητήσουν το μήνυμα της φετινής χρονιάς "Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα", θα καταγράψουν τα μηνύματα που θέλουν να μεταδώσουν. Στη συνέχεια, θα προτείνουν ιδέες για το σενάριο. Όταν γράψουν το σενάριο, ακολούθως θα το κινηματογραφήσουν και θα το επεξεργαστούν για να πάρει την τελική του μορφή.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ Α΄
Στη ιστοσελίδα του σχολείου έχει δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο, στο οποίο θα ανεβαίνουν οι δράσεις του σχολείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το παραγώμενο υλικό των μικρών εκπαιδευτών (αφίσες, σελιδοδείκτες, τρίπτυχα, κουίζ) και ό,τι δημιουργήσουν, ώστε να μπορούν να το μοιραστούν με σεβασμό με όλον τον κόσμο που θέλεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια. Για παράδειγμα τα παιδιά του Στ'2 έχουν δημιουργήσει "συνταγές" για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, αντί των κλασικών συμβουλών και οδηγών. Επιλογή από τις καλύτερες συνταγές έχουν επιλεγεί και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του σχολείου σε μορφή flipbook. Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται επίσης αφίσες, σελιδοδείκτες, παρουσιάσεις, που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά. Το φωτογραφικό υλικό προβάλλει επίσης τα μαθήματα που έχουν κάνει τα παιδιά σε παιδιά άλλων τάξεων, όπως και σε ενήλικες και φωτογραφικό υλικό από το flashmob, που πραγματοποίησαν τα παιδιά στην περιοχή του σχολείου τραγουδώντας το τραγούδι, του οποίου τους στίχους έχουν γράψει τα ίδια σε γνωστή μουσική.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ Β΄ (ΚA)
Δράση 5. Στις 03/05/2017 διοργανώσαμε μια τελική εκδήλωση. Σε αυτή είχαμε ως ακροατήριο τους μαθητές του Κ.Β και γονείς. Σε αυτή την εκδήλωση μίλησαν οι κ. Παύλος Καλογεράς και ο κ. Χρίστος Ρουσιάς. Στην συνέχεια σε σταθμούς είχαμε διάφορες δραστηριότητες. Στη μία γινόταν η παρουσίαση του βίντεο που έφτιαξαν οι μικροί εκπαιδευτές και επίσης είχαμε ένα φιδάκι με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τέλος έιχαμε και ένα παιχνίδι με kahoot με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (ΚΒ)
Η εκδήλωση έγινε στις 7/4/2017. Σ' αυτήν προσκλήθηκαν όλοι οι γονείς του σχολείου και η συντονίστριά μας κ. Βανέσσα Αντωνιάδου. Η ημερίδα άρχισε με ομιλία της Κ. Ηράκλειας Ηρακλέους, λειτουργό της CYTA προς τους γονείς για τους κινδύνους του διαδικτύου. Ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος με παντομίμα από τους μικρούς εκπαιδευτές ( Στ΄2) και το θεατρικό " Αιχμάλωτος στον Κυβερνοχώρο" της Τούλας Κακουλλή από τα παιδιά της Δ΄2. Στο διάλειμμα οι γονείς είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις στη λειτουργό της CYTA. Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν εργαστήρια στις τάξεις. Στην Στ΄ τάξη προσφέρθηκε εργαστήρι από την κ. Αντιγόνη Θεμιστοκλέους , λειτουργό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Οι μαθητές μέσα από τη μελέτη και συζήτηση ειδήσεων, που προέρχονταν από το διαδίκτυο, εντόπισαν τα κριτήρια αξιολόγησης μιας είδησης, αντιλήφθηκαν την ανάγκη για έλεγχο και διασταύρωση των ειδήσεων, διαχώρισαν τις ψευδείς από τις αληθείς ειδήσεις και αξιολόγησαν ειδήσεις από ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Ο κ. Αντρέα Αντρέου του CNTI πρόσφερε εργαστήριο στα παιδιά της Ε΄2 , και δύο λειτουργοί της CYTA Ηράκλεια Ηρακλέους και Σοφία Γεωργίου πρόσφεραν εργαστήρι στα παιδιά της Ε΄1 και Δ΄.